3 marca klasa 2A podjęła się poznania bardzo ważnego tematu jakim jest zdrowe odżywianie.
By nasz organizm był bogaty w witaminy,
jedz przede wszystkim owoce i jarzyny.
Nabiał, czyli mleko, sery i jogurty to także ważna sprawa,
bez ich korzystnego wpływu na kości źle skończyć może się zabawa.
Nie zapomnij także o zbożowych produktach:
makaronach, ciemnym chlebie no i bułkach.
Do pieczywa dodawaj zawsze chudą wędlinkę,
pieczoną pierś kurczaka, indyka lub gotowaną szynkę.
Pamiętaj także, o mięsie do obiadu,
by nabrać dużo siły i na podwórku móc dawać czadu.
Ryby, jajka i nasiona roślin strączkowych,
stanowią podstawę żywieniowych nawyków zdrowych.
O olejach roślinnych i orzechach też warto pamiętać,
by nasze główki mogły myśleć, a nie pękać.
Jednak to woda stanowi podstawę całego żywienia,
jest dobra zarówno dla naszej skóry jak i orzeźwienia.
Uczniowie poznali piramidę żywienia i sposoby jak należy się odżywiać, aby być silnym i zdrowym. Po tak ważnej lekcji zabraliśmy się za samodzielne skomponowanie drugiego śniadania. Oczywiście, pamiętaliśmy aby nasz posiłek był bogaty w witaminy, których źródłem są m. in. owoce.